Site Loader

Zijn Google en Alphabet aandelen overgewaardeerd? Toen Google in augustus 2004 zijn beursintroductie organiseerde, was het de belangrijkste zoekmachine ter wereld. Dat alleen al maakte het bedrijf uitzonderlijk waardevol. Naast de hoogste tarieven van adverteerders, had Google gegevens – veel gegevens – over het gedrag van de consument. Google bezat gedetailleerde informatie over het zoekgedrag van gebruikers, die illustreerde wie wat, wanneer en van waar zocht. Dat is een goudmijn voor iedereen, van onderzoekers en politici tot marketeers en bedrijfsleiders. Meer weten over Nederlandse aandelen? Bekijk dan de gids op Spaarbuidel.nl door.

  • Tegen 2015 zag het brein achter Google dat het bedrijf verder groeide dan zijn zoekmachinewortels. Met een team dat enkele van de meest briljante geesten uit de technologie-industrie omvatte, had Google mogelijkheden om te innoveren op een aantal gebieden, van gezondheidszorg en ziektepreventie tot stedelijke innovatie.
  • In plaats van te proberen al deze projecten op één hoop te gooien met de oorspronkelijke zoekmachinegeoriënteerde Google-rubriek, lanceerden bedrijfsleiders Alphabet. Vandaag de dag is Google een van de verschillende dochterondernemingen van Alphabet, hoewel Alphabet nog steeds handelt onder het oorspronkelijke GOOG symbool.

Naast de daling van 27 maart 2020, die zo’n beetje elk bedrijf heeft getroffen toen de aandelenmarkt crashte, zijn de aandelenkoersen van Google voortdurend gestegen. Vanaf begin oktober was het laagste punt van de 52 weken $1.008, en het hoogste punt van de 52 weken was een verbluffende $1.726. Met zulke prijzen is het niet verwonderlijk dat sommige beleggers en analisten op hun hoede zijn. Worden aandelen verhandeld tegen een prijs die redelijk is ten opzichte van de huidige en toekomstige vooruitzichten van het bedrijf, of wordt de Google-voorraad overgewaardeerd?

Waarom de Google aandelen op eens zo populair zijn geworden

De technologie-aandelen zijn over het algemeen grote winnaars geweest op de markt voor 2020, en door sommige maatregelen heeft hun collectieve succes negatieve rendementen voor de grotere markt voorkomen. De gecombineerde waarde van Facebook (FB), Apple (APPL), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) en Alphabet (GOOGL), gezamenlijk aangeduid als FAAMG-aandelen, maakt ongeveer 25 procent uit van de S&P 500’s marktkapitalisatie.

Met de FAAMG-aandelen is de S&P in 2020 met ongeveer 2 procent gegroeid. Zonder deze vijf zou de totale waarde van de S&P 500 volgens schattingen met 6 procent zijn gedaald. De stijging van de waarde van de Google-aandeelhouders in het afgelopen jaar wordt toegeschreven aan twee primaire factoren. Ten eerste houdt Google zich staande in de cloud computing ruimte, dat een gebied is van enorme groei van mensen die beleggen in Google binnen de tech industrie.

  1. Bedrijven in het hele land en over de hele wereld maken de overstap naar cloud computing en Google behoort tot de top drie van aanbieders van deze diensten.
  2. Ten tweede, tussen cloud computing, de Google-zoekmachine, en andere lucratieve merken zoals YouTube, was het bedrijf goed gepositioneerd om te profiteren van de impact van COVID-19.
  3. Thuisblijven en shelter-in-place bestellingen hebben meer werknemers die op afstand werken, en buiten werktijden zijn er meer consumenten die online op zoek zijn naar sociaal getint vermaak.
  4. Dat betekent dat veel van Alphabet’s bedrijven een stijging zien in de gemiddelde maandelijkse gebruikers, wat zich vertaalt in een verhoogde interesse van adverteerders.
  5. Op langere termijn is de Google-voorraad in een opwaartse spiraal terechtgekomen, omdat Alphabet als geheel zijn omzet gestaag ziet stijgen.

Keith

Leave a Reply

Your email address will not be published.