Site Loader

Nieuwe regelgeving voor cryptocurrency-uitwisselingen zou het vertrouwen van beleggers in dergelijke activa kunnen vergroten

 

Vreemde valuta: een bitcoin-geldautomaat in Frankrijk. In november publiceerde de Financial Sector Conduct Authority van Zuid-Afrika een ontwerp waarin crypto-activa als financiële producten werden aangemerkt.

 

Na een recordjaar in 2020 is de groei van Bitcoin de afgelopen weken gestagneerd. Maar analisten zeggen dat de cryptocurrency blijvend krachtig is. Met een mogelijke aanhoudende groei in 2021, zullen verantwoorde regelgeving en crypto-savvy helpen om beleggers te beschermen en vertrouwen te geven, zeggen experts.

 

In 2020 registreerde Bitcoin duizelingwekkende hoogten. In het begin van het jaar werd het slachtoffer van de wereldwijde uitverkoop die gepaard ging met de paniek rond Covid-19 en daalde het in maart met 30%. Maar de digitale valuta herstelde zich en sloot 2020 af met bijna 300%. Dit wordt toegeschreven aan bitcoin die in dezelfde richting beweegt als goud. Op het moment van schrijven was één bitcoin R556 562 waard. Litecoin voorspelling is positief.

 

 

Hoewel de bitcoin deze maand volatiliteit kende – waardoor sommigen teruggrijpen naar de snelle groei in 2017 en het daaropvolgende jaar instorten – voorspellen analisten dat het in 2021 zal blijven groeien.

 

Volgens een analyse van het financiële onderzoeksbureau Investtech deze week staat Bitcoin op de middellange en lange termijn voor een nog robuustere groei.

 

Eerder deze maand versterkte de strateeg Nikolaos Panigirtzoglou van JP Morgan de opvattingen dat cryptocurrency in 2021 zal blijven groeien, met de verwachting dat Bitcoin met ongeveer 350% boven zijn huidige niveaus zou kunnen stijgen.

 

Maar, merkte Panigirtzoglou op, om cryptocurrency te matchen met goud als een veilige haven, zal het ook minder volatiel moeten worden. Bitcoin kopen tegen de laagste prijs is mogelijk.

 

Riskante zaken

De vluchtigheid van cryptocurrency is al lang reden tot bezorgdheid. In tegenstelling tot andere valuta’s, wordt crypto gecreëerd, gedistribueerd, verhandeld en opgeslagen met behulp van een gedecentraliseerd digitaal grootboek, een blockchain genaamd.

 

In 2014 waarschuwde de schatkist het publiek voor de risico’s van digitale activa, omdat deze grotendeels ongereguleerd waren. Door de jaren heen hebben verschillende oplichting door externe bitcoin-handelaren beleggers met succes voor de gek gehouden.

 

De astronomische groei van crypto in 2020 viel samen met de wijdverspreide ineenstorting van het illegale in Stellenbosch gevestigde bitcoin-handelsprogramma Mirror Trading International (MTI), waarbij investeerders een verlies van ongeveer R10 miljard zagen.

 

In haar onderzoek naar MTI stelde de Financial Sector Conduct Authority (FSCA) vast dat de entiteit verschillende wetten overtrad. MTI ontkende publiekelijk de aantijgingen van de FSCA.

 

Als het te mooi is om waar te zijn …

Carel de Jager, een hoofdinstructeur bij Blockchain Academy, die trainingen geeft over het investeren in cryptocurrency, zei dat potentiële investeerders slim moeten zijn bij het kiezen van waar ze hun geld willen stoppen.

 

“Als deze cryptocurrency van jou of dit investeringsplan waarin je wilt investeren een bedrijf of een persoon centraal heeft staan, dan heb je reden om voorzichtig te zijn”, zei De Jager en voegde eraan toe: “Als het te mooi is om waar, dan is het waarschijnlijk ook. ”

 

De Jager stelde voor dat mensen die cryptocurrency willen kopen of erin willen investeren, hun onderzoek moeten doen voordat ze betrokken raken bij een derde partij. “Er is zoveel informatie op internet om het publiek voor deze dingen te waarschuwen”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat oplichters profiteren van de vage regelgeving rond cryptocurrency.

 

“De ruimte lijkt een beetje op het Wilde Westen. En helaas kan de ruimte per definitie nooit zo strak worden gereguleerd als de conventionele investeringsbankruimte, omdat cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn. Ze hebben geen eigenaren; ze hebben geen callcenters of CEO’s of hoofdkantoor. ”

 

In de eerste stap om cryptocurrencies in Zuid-Afrika te reguleren, publiceerde de FSCA in november een ontwerpverklaring waarin crypto-activa financiële producten werden verklaard. Dit betekent dat elke persoon die advies geeft of bemiddelende diensten verleent met betrekking tot crypto-activa, een vergunning moet hebben als financiële dienstverlener en moet voldoen aan de Financial Advisory and Intermediary Services Act.

 

De Jager: “De FSCA doet uitstekend werk om investeerders te beschermen. Maar de FSCA is geen beschermengel … De verantwoordelijkheid zal altijd afhangen van de investeerder om de nodige zorgvuldigheid te betrachten alvorens in deze zaken te investeren. ”

 

In antwoord op vragen van de Mail & Guardian zei het hoofd van de handhaving bij de FSCA Brandon Topham dat hoewel de nieuwe regelgeving misschien niet heeft voorkomen wat er bij MTI is gebeurd, omdat “fraude is fraude”, ze het misschien gemakkelijker hebben gemaakt voor het publiek om weet niet omgaan met het bedrijf.

 

“Helaas, of het nu gaat om het investeren in vee, mineralen, cryptovaluta, aandelen, offshore goudbelangen of enige andere‘ investering ’, het publiek vergeet vaak dat er bepaalde basisregels zijn voor geld: als het te goed klinkt, is het te goed. En die hebzucht en domheid zullen worden beloond met tranen en verlies. ”

 

Wachten op regelgeving

Desiree Reddy, directeur in de bank- en financiële praktijk bij Norton Rose Fulbright, was het ermee eens dat het een uitdaging zou zijn om cryptocurrencies volledig en effectief te reguleren. Maar het is niet onmogelijk, zei ze.

 

“Elke regelgeving zou continu moeten kunnen worden ontwikkeld. Omdat met cryptocurrency de technologie erachter zich kan ontwikkelen in een tempo dat veel sneller is dan de regelgeving ontwikkelt. ”

 

Ze voegde eraan toe dat de conceptverklaring van de FSCA wordt ingegeven door de groeiende belangstelling voor cryptocurrency in Zuid-Afrika en wereldwijd. “De bestaande regelgeving is erg belangrijk. Vanuit het oogpunt van acceptatie kan ik niet zien dat de toezichthouder tot nu toe net zo verplicht was om regelgeving uit te vaardigen als nu. ”

 

Marius Reitz, algemeen directeur van Luno in Afrika, de grootste cryptocurrency-exchange van Zuid-Afrika, zei: “ Oplichters zullen altijd bestaan. Maar ik denk dat iets dat dit zeker zal tegengaan, is wanneer we zien dat er regelgeving op de markt komt … Nu zullen consumenten in staat zijn om onderscheid te maken tussen een gelicentieerd platform en elk ander platform zonder licentie. ”

 

Reitz vertelde deze week aan de M&G dat hij verwacht dat de markt in 2021 het hoogtepunt zal zien van verschillende langetermijninspanningen om cryptocurrencies te reguleren.

 

Het is voor toezichthouders over de hele wereld duidelijk dat Bitcoin groeit en steeds meer geïntegreerd wordt in bestaande financiële infrastructuur, zei Reitz.

 

Hij zei dat om de prijs van Bitcoin te stabiliseren, er een kritische massa mensen nodig zou hebben om aan de markt deel te nemen.

 

“Ik denk dat veel mensen aan de zijlijn zullen staan, wachtend op regelgeving – veel potentiële investeerders. Naarmate we regelgeving op de markt zien komen, zullen mensen meer vertrouwen hebben … Als we dat punt wereldwijd bereiken, zullen we zien dat meer mensen kopen en verkopen. “

Keith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *